In memoriam Jan Peerenboom

In Uncategorized by admin

In memoriam Jan Peerenboom

19 november 1941 – 26 maart 2021

In 2011 bestond de Rooise Dam- en schaakvereniging  40 jaar en dat werd groots gevierd in een tent op de markt. Ex wereldkampioen Ton Sijbrands speelde op een schitterende zomerdag tijdens de jaarmarkt onder grote belangstelling een simultaan tegen een 30-tal clubdammers van RDS en een aantal genodigden uit de regio. Onder de toeschouwers die met meer dan normale interesse naar het dammen keken was Jan Peerenboom. Gestimuleerd door zijn vrouw Francien en zijn dochter  en wat lobby werk van RDS was dat de aanleiding voor Jan om de stap te wagen en zich daadwerkelijk  bij RDS aan te sluiten.

Na de nodige oefenpartijen en nadere uitleg van de spelregels werd hij officieel  ingedeeld in de interne competitie. Jan had het eigenlijk meteen naar zijn zin bij onze club en speelde 10 jaar lang met veel enthousiasme zijn wedstrijden en deed dat met wisselend succes. Vaak was hij al iets eerder op de clubavond om analyses te volgen van andere partijen. In groep B ontwikkelde Jan zich tot een geduchte tegenstander.  Jan straalde sympathie en enthousiasme uit en zijn clubgenoten speelden graag tegen hem. Het afgelopen seizoen had er alle schijn van dat het wel eens zijn beste zou kunnen worden; na 4 wedstrijden stond hij in groep B op een meer dan verdienstelijke 4de  plaats. Vanwege de uitbraak van het coronavirus is de competitie op 12 oktober 2020 stil gelegd. Jan speelde op die dag naar nu is gebleken zijn laatste en tevens  winnende wedstrijd. Voor allen die Jan en RDS een warm hart toedragen is dit een toch wel onbevredigend afscheid. Maar het is helaas zoals het is.

Francien vertrouwde me onlangs toe dat zij aan Jan kon zien als hij thuiskwam van de clubavond of hij al dan niet in de punten was gevallen.

Toen in 2014 het gezin geheel onverwacht werd getroffen met het plotseling overlijden van dochter Annemiek op een veel te jonge leeftijd moest het gezin Peerenboom door een donkere periode. Jan zat er merkbaar doorheen en had begrijpelijkerwijs veel moeite om de draad weer op te pakken en te blijven dammen.

Met z’n allen hebben we hem er echter van weten te overtuigen om de clubavonden weer te gaan bezoeken en na een time out van enige maanden kon Jan het weer opbrengen om te gaan dammen.

In mijn bel -en mailrondje met de leden medio februari/maart hoorde ik dat het met de gezondheid van Jan wat minder ging en heb daarvan iedereen op de hoogte kunnen brengen. Helaas werden we wat later  toch overvallen met het bericht dat Jan ongeneeslijk ziek was. Gelukkig heb ik Jan ruim twee dagen voor zijn overlijden nog kunnen zien en spreken. Op 26 maart is Jan in het bijzijn van zijn familie rustig overleden.

Met grote verslagenheid is er door de leden van de Dam- en schaakclub gereageerd op het  onverwachte en snelle overlijden van Jan. Jan was een graag gezien lid van de club en we verliezen in hem een fijn mens.

Jan is in verband met de coronamaatregelen in besloten kring gecremeerd.

We zullen Jan erg gaan missen en wensen zijn vrouw Francien, dochter Karin en de andere familieleden heel veel sterkte om het gemis zo goed mogelijk te dragen.

Dat Jan moge rusten in vrede.

Namens bestuur en leden van RDS

Martien van Erp 10-04-2021