In memoriam Martien Raaijmakers

In Uncategorized by admin

Geboren op 3-12-1935 en overleden op 6-9-2022

Op zaterdag 3 september 2022 was Martien nog één van de deelnemers aan de simultaan tegen Jan Groenendijk tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van RDS. In de nacht van 5 op 6 september overleed Martien vrij onverwachts.

Kort na de oprichting van RDS is hij lid geworden om na enige jaren weer af te haken. Maar het contact is altijd gebleven.

Dit leidde ertoe dat hij in 2002 toen hij meer tijd kreeg opnieuw lid werd.

Zijn spelniveau was redelijk en hij had het enorm naar de zin op de wekelijkse clubavonden. Iedereen vond hem een prettige persoonlijkheid en had graag met hem te doen. De Rooise dam- en schaakvereniging kent Martien als een rustig en ingetogen lid. 

Als hij zijn partij won of remise speelde kon je dat aan zijn gezicht aflezen. Als hij verloor zei hij vaak: we hebben toch een mooie partij gespeeld. Dat karakteriseerde de dammer Martien.

Ondanks dat hij met gezondheidsproblemen kampte en meer en meer tegen een aantal beperkingen aanliep zag hij er naar uit om de clubavonden te bezoeken.  Toen 11 jaar geleden zijn vrouw Anneke overleed maakte hij een moeilijke tijd door. Het alleen zijn viel hem best zwaar. Martien was echter realistisch en zei dan: maar we moeten door.  Hij krabbelde overeind en maakte er het beste van met steun van zijn dochters.

Het 50 jarig bestaan van de Rooise dam- en schaakvereniging wilde hij graag meemaken; hij stuurde een mailtje met de volgende tekst:

Graag ben ik er ook bij op 3 september zowel bij de lunch als bij het simultaan dammen. Ik wil dit jubileumfeest nog heel graag meemaken.  Groet, Martien Raaijmakers.

In die tekst leek toch een beetje verborgen te zitten alsof hij voelde aankomen dat het einde in zicht was……..

Maar Martien was erbij en genoot zichtbaar van de lunch en het middagprogramma waar hij als een van de 38 tegenstanders van Jan Groenendijk dapper zijn partij speelde. Maar net zoals de meeste anderen kon hij het niet bolwerken tegen deze dam grootmeester. Het was dan ook schrikken dat dochter Anne-Marie op maandag 5 september belde dat hij in het ziekenhuis was opgenomen. Op dinsdag kwam er weer een telefoontje dat Martien was overleden.

In onze stoutste dromen konden we ons niet voorstellen dat de simultaanwedstrijd tegen Jan Groenendijk zijn laatste damkunstje was.

RDS zal Martien enorm missen; klein van stuk, maar groot als mens, zullen we hem in gedachten houden.

Martien van Erp, namens leden en bestuur van RDS