Volop dam- en schaakenthousiasme bij Sjors Sportief 2023

In Uncategorized by admin

Op maandag 2 oktober organiseerde de Rooise Dam- en Schaakvereniging, evenals vorig jaar, een kennismakingslesje voor de jeugd. Kinderen vanaf 7 jaar waren van harte welkom in sportcafé Dommelzicht, het thuishonk van RDS. De aanmeldingen via de Sjors Sportief actie volgden elkaar snel op. Maar liefst twaalf kinderen hadden zich aangemeld. En daar kwamen nog enkele broertjes of zusjes bij.

Om zes uur werd begonnen met de uitleg van wat basisregels van het schaken. Sommige kinderen konden al goed aangeven hoe de schaakstukken zich over het bord mogen bewegen. Ze mochten dit zelf ‘voor de klas’ aan de andere kinderen uitleggen. Een beetje bijgestaan door vrijwilligers van RDS die al vaker met dit bijltje gehakt hebben. Na de ‘theorie’ mochten ze, verdeeld over twee teams, een spel spelen met een grote dobbelsteen. Wie het eerst de koning van de ander kon pakken zou winnen. Eén team had dat bijna voor elkaar gekregen en werd tot winnaar uitgeroepen.

Na dit spel en een korte ranja-pauze werden op vergelijkbare wijze de belangrijkste basisregels van het dammen uitgelegd. En ook hier schroomden de kinderen niet om aan het magnetische demonstratiebord hun damkennis met de anderen te delen. De begeleiding had ook enkele lastige, maar wel leerzame, vraagstukken voorgelegd en uiteraard gezamenlijk de oplossing gezocht en toegelicht. Hierna volgden de echte damwedstrijden aan tafel. Er werd volop geslagen en geïncasseerd. Tot slot kregen alle deelnemers nog een mooi DamZ! reisdamspel mee naar huis. Daarmee kunnen ze mooi oefenen tegen hun ouders, broertje, zusje, opa of oma.

Klik hier voor enkele foto’s van de Sjors Sportief kennismaking

Al met al een heel geslaagde activiteit die, gezien het getoonde enthousiasme om opvolging vraagt. Dat gaat waarschijnlijk ook weer gebeuren. Net zoals vorig jaar, toen na deze kennismaking eerst drie speelse lesuurtjes werden gegeven om daarna in twee blokken van elk vijf lessen het echte dammen en schaken te leren. Die kinderen van 2022 komen overigens nog steeds graag spelen op de maandag van 18.30-19.30 uur. Met deze nieuwe groep van 2023 heeft RDS in twee jaar tijd een aardige jeugdgroep van maar liefst 20-25 kinderen opgebouwd. Kijk op onze website www.rooisedam-enschaak.nl als je ook geïnteresseerd bent of kom gewoon eens langs op maandagavond (vanaf 18.30 uur voor de jeugd en vanaf 20.00 uur voor de senioren).