Blessure nekt David Riupassa

In News by admin

Blessureleed nekt RDS’er David Riupassa in de strijd om Nederlandse titel

De achtste en laatste speelronde bij het Nederlands kampioenschap in de categorie 900 tot 1100 rating dammen in het Overijsselse Westerhaar moest zorgen voor de definitieve beslissingen. Na de eerste zeven ronden was er al de nodige tekening in de strijd gekomen. De slotronde op deze warme zaterdag van 1 oktober werd beslissend.

In een veld van 24 dammers stonden er voor aanvang van de laatste ronde drie spelers aan kop met tien punten, te weten Jacques Brouns en David Riupassa van de Rooise Dam- en Schaakvereniging en Berend Plijter uit Groningen.

Brouns kwam tegen de snel spelende Boike Mathoera wel tot positievoordeel maar hij durfde het niet aan om zijn tegenstander verder aan de tand te voelen: remise. Plijter speculeerde tegen Gerard Bruins op een doorbraakcombinatie waar Bruins ook intrapte. De Hollandschevelder kon de stand nog gelijk houden maar trapte toen onmiddellijk in een ander zetje waarna Plijter de partij won.

Rechts voor David Riupassa van RDS

Riupassa was toen nog de enig overgebleven titelconcurrent van Plijter. Tegen Jack Westerdijk veroverde de Brabander steeds meer positioneel voordeel en het leek een kwestie van tijd voordat Riupassa de punten binnen zou halen. David kampte echter gedurende de hele wedstrijd met een niet te stelpen bloedneus hetgeen zijn concentratie ernstig beïnvloedde. Tot zijn afgrijzen trapte Riupassa in een ietwat verrassende twee-om-vijf waarna hij moest opgeven.

I.p.v. een bijna zekere titel moest David nu genoegen nemen met een voor hem zeer teleurstellende 4 de plaats. Uiteindelijk werd Plijter met twaalf punten Nederlands kampioen. Jacques Brouns eindigde op een mooie 3 de plaats.