Even voorstellen ......

RDS staat voor de Rooise Dam- en Schaakvereniging en is opgericht op 3 november 1971 door dammer (die ook goed kon schaken) Piet van Hoof. De eerste wedstrijden werden in het toen geheel vernieuwde gemeenschapshuis 'De Beckart' in Nijnsel gespeeld. In 1980 verhuisde RDS definitief naar Sint-Oedenrode. Eerst naar hotel 'De Beurs' en 24 jaar later voor vijf jaar naar 'Oud Rooij'. Sinds 2009 is sportcafé 'Dommelzicht' bij zwembad De Neul de thuishaven van RDS. Ondanks een korte onderbreking vanwege een grootse verbouwing en aansluitend een heel vervelende coronaperiode. Het gouden bestaansjubileum kon daarom pas op 3 september 2022 groots gevierd worden.

RDS is Dammen & Schaken voor Jong & Oud

De naam zegt het al, bij RDS kun je terecht voor het beoefenen van zowel de damsport als de schaaksport. Dit is vrij uniek in de denksportwereld maar gaat in Sint-Oedenrode héél goed samen in een gemoedelijke sfeer. Wellicht dat RDS daarom ook een regionale aantrekkingskracht voor met name dammers maar ook wel voor schakers heeft.

Tot 2020 ongeveer waren de dammers licht in de meerderheid. Daarna heeft het schaken een kleine vlucht genomen - mogelijk ook door Queens Gambit - en hebben de schakers die kleine meerderheid overgenomen.  Tezamen telt RDS bijna 60 senioren leden. Vanaf eind 2022 is er vanwege de Sjors Sportief acties ook steeds meer belangstelling van de jeugd. We kennen nu twee groepen van in totaal ongeveer 20 kinderen die regelmatig een dam- en schaaklesje van onze vrijwilligers krijgen. Ook in 2024 zal RDS de jeugd blijven aanmoedigen en op een 'speelse' manier vooruit helpen.

De clubavond waarop altijd de (interne) partijtjes worden afgewerkt is de maandagavond. Voor de senioren vanaf 20.00 uur en voor de jeugd van 18.30 - 19.30 uur. Daarnaast kennen we nog veel andere wedstrijden zoals de externe competities en diverse toernooien zoals het 'publieke' Kersttoernooi. Het is een misverstand te denken dat de leden van RDS zowel dammen als schaken. Iedereen maakt hiertussen een keuze, hoewel na het seizoen wisselen gerust mag. Tot het einde van de partijen is de zaal als het ware in tweeën gesplitst. Na de wedstrijdjes en analyses is het altijd nog even gezellig gezamenlijk vertoeven voor de liefhebbers. Wie wil weten hoe het er aan toe gaat op zo'n avond is altijd van harte welkom om een kijkje te nemen, de sfeer te proeven of een partijtje te spelen.

Het interne gemengde Karel van Elderen-toernooi