Vijftig jaar Rooise Dam- en Schaakvereniging

Op 3 november 1971 werd de Rooise Dam- en Schaakvereniging (RDS) opgericht. Dat was in 2021 dus exact vijftig jaar geleden. Alle reden om dit heuglijke feit te vieren. Helaas gooide de corona-pandemie roet in het eten en moesten de festiviteiten worden uitgesteld. Bijna één jaar later, op 3 september 2022, in het splinternieuwe Dommelzicht, gooide RDS alle remmen los en kon het gouden jubileum daadwerkelijk worden gevierd.

Deze feestelijke bijeenkomst ving aan met het presenteren en aanbieden van het jubileumboek aan de voorzitter, gevolgd door een uitgebreide brunch voor alle leden in de kleine zaal. Daarna begaf het gehele gezelschap zich naar de grote zaal. Zij zouden daar – aangevuld met ruim vijfentwintig ‘genodigden’ – een dam- en schaaksimultaan spelen tegen twee prominente grootmeesters.

Uiteraard kregen eerst enkele officiële sprekers het woord: onze eigen voorzitter, de wethouder Sportzaken van Meierijstad en de voorzitters van de Nationale dambond en Provinciale schaakbond. Beide voorzitters besteedden ook nog speciale aandacht aan enkele jubilarissen binnen onze vereniging.

Hierna volgt een verslag met circa 175 foto’s (klik onder de foto's) van de feestelijkheden op die dag. Te beginnen met de voorbereidingen door het feestcomité, bestaande uit Jan Dekkers, René Dekkers, Martien van Erp, Piet van Erp, John ten Ham en Bert de Laat. Na de officiële afsluiting stak dit sextet nog één keer de handen uit de mouwen.

Voorbereidingen

Alle feestelijkheden vonden uiteraard plaats in het vernieuwde Dommelzicht, de huidige thuishaven van onze vereniging. De dagen ervoor was extra meubilair aangevoerd en geplaatst. Al vroeg in de ochtend werd begonnen met het hangen van spandoeken, het verder inrichten van de speelzaal en het terras en het klaarzetten van alle borden met damstenen en schaakstukken.

Mooi op tijd – het liep tegen elf uur – was alles klaar voor een laatste check-up. Met een kopje koffie werd het draaiboek nog eens doorgenomen. De gasten konden worden ontvangen.

Klik hier voor meer foto's over de voorbereidingen

Jubileumboek

Tijdens de koffie voorafgaand aan de brunch vond de presentatie van het jubileumboek plaats. Een gouden jubileum moet namelijk vergezeld gaan van een jubileumboek, zo had het feestcomité gemeend. Daar hadden enkele leden, met Martien van Erp en Bert de Laat als trekkers, zich de afgelopen maanden nadrukkelijk voor ingezet.

Martien gaf van achter de microfoon een toelichting op de inhoud en de totstandkoming van het jubileumboek. Over hoe dit boek uitgroeide van idee met oude foto’s, wat herinneringen en zorgvuldig bewaarde krantenknipsels tot een hoogwaardig boek. Geen partijanalyses maar gebeurtenissen, het wel en wee, serieuze verhalen en anekdotes rondom RDS. De eigen leden vormen de ruggengraat van dit boek, aangevuld met bevindingen over onze vereniging en de beide denksporten.

Zoals de Dommel meandert door Sint-Oedenrode, zo baande RDS zich door de vijftig voorbije jaren zijn weg. En dat zal – zoals symbolisch weergegeven op de door Bert getoonde omslag van het boek – voor beide ook zo verder blijven gaan. Na de mooie woorden van Martien werd het eerste exemplaar aangeboden aan voorzitter René Dekkers die de makers, en iedereen die bijdragen leverde, hartelijk dankte.

Daarna kreeg Bert, vanwege zijn bijzondere inzet in de totstandkoming van het boek, namens de vereniging, uit handen van Martien een heuse ‘denker in brons’ aangeboden. Vooral mede dankzij enkele sponsors is dit kwalitatief hoogwaardig boek voor alle leden gratis beschikbaar.

Klik hier voor meer foto’s over de presentatie van het jubileumboek

Klik hier voor de volledige inhoud van het jubileumboek

Brunch

Maar liefst 47 van de 55 leden van RDS waren om kwart over elf aanwezig in Dommelzicht om te brunchen. Na de presentatie van het jubileumboek begaf iedereen zich naar het feestelijk buffet.

Pleun (de uitbater van Dommelzicht) en zijn team hadden alle heerlijkheden netjes uitgestald. De groentesoep was een heerlijke starter, gevolgd door diverse soorten broodjes met allerlei beleg. Het meeste beleg was ook nog eens gezond. Helaas geen broodje kroket, maar in plaats daarvan een overheerlijk (ongezond?) worstenbroodje of een lekker krentenbolleke. Er was meer dan genoeg en iedereen genoot.

Klik hier voor meer foto’s over de brunch

Sprekers

Na de brunch begaf het gezelschap zich naar de grote feestzaal waar vier lange rijen tafels en stoelen klaarstonden voor de wedstrijden. Maar voordat de wedstrijden konden beginnen, passeerden eerst nog enkele feestelijke formaliteiten de revue. Drie heren stonden klaar om hun felicitaties aan de Rooise Dam- en Schaakvereniging en alle leden over te brengen.

Allereerst Johan van Gerwen, wethouder van onder meer Sportzaken van Meierijstad. Veel lovende woorden had hij voor RDS. Zijn felicitaties, vergezeld van een ‘symbolisch wijntje’ en een financieel steuntje van de gemeente, werden door voorzitter René Dekkers in dank aanvaard. Johan bleef nog wel met één vraag zitten: Hoe zit dat met die derde helft?

Na de wethouder was het de beurt aan Ad Bruijns, voorzitter van de Noord-Brabantse Schaakbond. Ook van hem veel lovende woorden en felicitaties, met een waardebon voor de vereniging. Ad zou later die middag ook deelnemen aan de simultaanwedstrijd.

Tot slot sprak Frans de Jonge, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dambond. Met zijn felicitaties schonk hij de vereniging een rijk geïllustreerd boek met de titel “Chefs, Draughts, Morris en Tables in Past en Present” over de geschiedenis van het dam- en schaakspel. Ook sprak hij zijn respect uit voor onze vereniging die hij als belangrijke ‘regionale’ trekker en promotor van de damsport ziet: ‘Een voorbeeldclub die de druk van het digitale netwerkdammen weet op te vangen als een gewaardeerde sfeervolle en sociale contactvereniging.’

Alle mooie woorden werden onder dank van onze voorzitter afgesloten met een korte uitleg over de derde helft: de eerste helft is de partij, de tweede helft is de analyse en de derde helft is het gezellige naborrelen.

Klik hier voor meer foto’s over de sprekers

Jubilarissen

Nadat de sprekers hun felicitaties voor de vereniging hadden uitgesproken, werden er nog enkele jubilarissen in het zonnetje gezet. Allereerst riep de voorzitter van de Noord-Brabantse Schaakbond Wim van der Heijden naar voren. Wim is al vanaf de oprichting lid van onze vereniging. Hij mocht voor zijn vijftigjarig lidmaatschap uit handen van de bondsvoorzitter de Gouden Speld van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond ontvangen.

Daarna nodigde de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dambond Martien van Berkel, Martien van Erp en Piet van Erp uit om naar voren te komen. Ook dit drietal was vijftig jaar onafgebroken lid van RDS. Zij ontvingen hiervoor een Oorkonde van de dambond.

Tot slot werden ook nog Martien van Erp en Harm van der Veen gehuldigd vanwege hun grote verdiensten voor de damsport en hun inzet voor het bondsbestuur van de Provinciale Noord-Brabantse Dambond. Uit handen van de bondsvoorzitter ontvingen zij een Ere-diploma. RDS vulde dit aan met een bloemetje voor Ria en Piety, hun gewaardeerde echtgenotes.

Klik hier voor meer foto’s over de jubilarissen

Damsimultaan

Om voldoende tegenstand te bieden aan grootmeester en vice wereldkampioen Jan Groenendijk werd het deelnemersveld naast 22 eigen leden aangevuld met sterke spelers van verenigingen uit de regio: HED (Rosmalen), DOG (Uden), EAD (Asten), D’Amateurs (Sint Michielsgestel) en Brainsport (Eindhoven). Een voormalig en een ‘toekomstig’ lid maakten het deelnemersveld compleet: een veld van 38 dammers!

De sympathieke Groenendijk die zo af en toe in was voor een grapje moest hard werken tijdens zijn rondgang langs alle deelnemers. Opvallend was de wel erg snelle uitschakeling van Joop Achterstraat van DOG uit Uden. Als een van de betere spelers liep hij in een valletje en dat betekende direct verlies. Hij was de eerste die de handdoek in de ring moest gooien.

Toen Jan eenmaal op stoom kwam, moest de een na de andere dammer in hem zijn meerdere erkennen. Uiteindelijk won Jan maar liefst 35 partijen. Opvallend waren de remises van de uitermate talentvolle jeugdspelers Alexei Ovsyanko en Tanja Marie Cnossen van Brainsport uit Eindhoven. René van Oosterhout van HED Rosmalen en tevens lid van RDS zorgde voor het derde verliespuntje van Jan. Na circa zes uur moest voormalig lid en gastspeler Gerben te Raa als laatste de vlag strijken in een vermoedelijke remise stand.

Al met al een topprestatie van een topdammer bij een topevenement!

Klik hier voor meer foto’s over de damsimultaan

Schaaksimultaan

Dertig tegenstanders hadden zich gemeld voor de schaaksimultaan tegen grootmeester Twan Burg. Vijfentwintig hiervan zijn (voormalig) lid van RDS. Enkele genodigden (twee uit Schijndel en twee uit Son) zijn lid van onze naburige schaakclubs. Ook de bondsvoorzitter van de NBSB nam de uitdaging aan. Een interview met de grootmeesters vind je terug in ons jubileumboek. Na de openingszet van de wethouder maakte Twan zijn rondjes langs de dertig tafels. Het tempo lag behoorlijk hoog.

Opvallend was de snelle (hij was de eerste) uitschakeling van ons gouden clublid Wim van der Heijden die normaliter toch nooit zomaar over zich heen laat lopen. Ook opvallend was het stugge spel van Toon van Esch die het – voor zijn doen – uitzonderlijk lang volhield tegen de regionale grootmeester. Uiteindelijk was het John ten Ham die als beste speler, na Martijn Bax (tweede) en Chiel Zegers (derde), als laatste het lootje moest leggen.

Geen enkele speler had ook maar een half puntje van Twan weten af te snoepen. Een honderd procent score wordt niet vaak door simultaangevers gerealiseerd.

Klik hier voor meer foto’s over de schaaksimultaan

Terras

Het was ook nog eens een heerlijke zomerdag. Weer voor korte broeken en T-shirts. Om lekker te genieten op een terrasje. Dat kon bij het ideaal gelegen terras van Dommelzicht mooi gecombineerd worden met een spelletje dammen of schaken aan de Dommel (waar kanovaarders passeerden om de uitdaging van het iets verder gelegen wilde water op te zoeken).

De tafels met spellen stonden buiten klaar om een partijtje te spelen. Onderling of tegen leden van RDS die zich hiervoor beschikbaar hadden gesteld. Veel bezoekers aan de simultaanwedstrijden namen hieraan deel.

Ook de (uitgespeelde) simultaanspelers zelf maakten gretig gebruik van het terras. Daar konden ze van hun spanning en concentratie loskomen en onderling wat bijkletsen of hun partij bespreken.

Klik hier voor meer foto’s over het terras

Afsluiting

Rond zes uur eindigden ongeveer tegelijk beide simultaanwedstrijden. De score was voor de simultaangevers uitermate goed. Twan Burg behaalde bij het schaken dus een maximaal resultaat door al zijn dertig partijen te winnen. Maar ook Jan Groenendijk, die een deelnemersveld op hoog niveau tegenover zich had, verloor geen enkele partij en hoefde slechts drie remises toe te staan van de 38 deelnemers.

Toch wel enigszins uitgeput werd er na afloop nog even gezellig nagepraat met de simultaangevers. Met een flesje wijn bedankte René hen voor de geleverde strijd in een heel gemoedelijke sfeer die RDS kenmerkt.

Iedereen die had gespeeld, kreeg van de organisatie een gratis jubileumboek uitgereikt om thuis eens rustig door te nemen. Dit werd in alle dank aanvaard. Nadat het boek door enkele nieuwsgierigen vluchtig was doorgebladerd waren de eerste reacties al direct erg lovend.

Hiermee was een einde gekomen aan de feestelijkheden. De spandoeken werden opgevouwen, de damstenen en schaakstukken (die soms van andere verenigingen geleend waren) werden zorgvuldig geteld en in de juiste bakjes opgeborgen. De gehuurde tafels en stoelen werden buiten op de pallets gestapeld en het ‘eigen’ meubilair ging terug op hun plaats in de zalen.

Na dit gesjouw naderde ook voor het feestcomité het einde van een geslaagde jubileumviering. Natuurlijk werd er onder het genot van een pilske nog nagepraat op het terras. Daarna ging iedereen met zeer grote voldoening weer huiswaarts.